Zobrazeno 13–16 z 16 výsledků

  • Encyklopedie potravin - Rýže hnědá

    Rýže hnědá

    Rýže hnědá

    Odvádí vlhko SHI
    Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
    Sladká

    Podobná jako bílá rýže, ale obtížnější na zpracování pro Slezinu, pokud není řádně uvařená.

    Nejprve ji na nějaký čas namočte a poté vařte se zázvorem pro zlepšení její stravitelnosti.

    Quick View
  • Encyklopedie potravin - Slzovka

    Slzovka

    Slzovka

    Ochlazuje horko RE
    Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
    Posiluje nedostatečnou energii sleziny PI QI XU
    Vylučuje hlen TAN
    Vylučuje horké toxiny RE DU
    Vylučuje vlhko a horko SHI/RE
    Hořká, Sladká

    (Hatomugi – Jobovy slzy) – jedna z nejstarších obilovin, botanicky se jedná o plody japonské trávy. Tradičně se používá zejména v terapii onemocnění dýchacích cest. V kuchyni lze vařit s dalšími obilovinami, přidávat do polévek anebo používat samostatně k přípravě čaje.

    Quick View
  • Encyklopedie potravin - Špalda

    Špalda

    Špalda

    Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
    Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
    Posiluje nedostatečný jin YIN XU
    Vylučuje vlhko a horko SHI/RE
    Odvádí vlhko SHI
    Sladká

    Stará tradiční odrůda pšenice, která má mnohem výhodnější složení živin než dnes běžná pšenice (pšenice obecná), je také lépe stravitelná.

    Quick View
  • Encyklopedie potravin - Žito

    Žito

    Žito

    Odvádí vlhko SHI
    Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHI
    Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
    Vylučuje hlen TAN
    Posiluje nedostatečný jin YIN XU
    Upravuje stolici
    Hořká, Sladká

    Vhodné při Vlhku, balancuje jídla přinášející Vlhko jako sýr; při stísnění energie čchi (kváskový žitný chléb).

    Quick View

Zobrazeno 13–16 z 16 výsledků