Zobrazeno 13–16 z 16 výsledků
-
Rýže hnědá
Rýže hnědá
Charakteristika dle TCM - silně:
Odvádí vlhko SHI
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XUCharakteristika dle TCM - středně:
Charakteristika dle TCM - slabě:
Chuť:
SladkáPodobná jako bílá rýže, ale obtížnější na zpracování pro Slezinu, pokud není řádně uvařená.
Nejprve ji na nějaký čas namočte a poté vařte se zázvorem pro zlepšení její stravitelnosti.
Upozornění:
V dietetice se objevuje dlouhozrnná rýže méně než lepivá nebo kulatozrnná rýže, protože při její nadměrné konzumaci může produkovat horko RE se suchou stolicí.
DetailQuick View -
Slzovka
Slzovka
Charakteristika dle TCM - silně:
Ochlazuje horko RE
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečnou energii sleziny PI QI XU
Vylučuje hlen TAN
Vylučuje horké toxiny RE DU
Vylučuje vlhko a horko SHI/RECharakteristika dle TCM - středně:
Charakteristika dle TCM - slabě:
Chuť:
Hořká, Sladká(Hatomugi – Jobovy slzy) – jedna z nejstarších obilovin, botanicky se jedná o plody japonské trávy. Tradičně se používá zejména v terapii onemocnění dýchacích cest. V kuchyni lze vařit s dalšími obilovinami, přidávat do polévek anebo používat samostatně k přípravě čaje.
Quick View -
Špalda
Špalda
Charakteristika dle TCM - silně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Posiluje nedostatečný jin YIN XUCharakteristika dle TCM - středně:
Vylučuje vlhko a horko SHI/RECharakteristika dle TCM - slabě:
Odvádí vlhko SHIChuť:
SladkáStará tradiční odrůda pšenice, která má mnohem výhodnější složení živin než dnes běžná pšenice (pšenice obecná), je také lépe stravitelná.
Quick View -
Žito
Žito
Charakteristika dle TCM - silně:
Odvádí vlhko SHI
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHICharakteristika dle TCM - středně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Vylučuje hlen TANCharakteristika dle TCM - slabě:
Posiluje nedostatečný jin YIN XU
Upravuje stoliciChuť:
Hořká, SladkáVhodné při Vlhku, balancuje jídla přinášející Vlhko jako sýr; při stísnění energie čchi (kváskový žitný chléb).
Upozornění:
Nemocní lidé s oslabeným zažíváním by se měli žitu vyhnout, protože může způsobovat nadýmání, pálení žáhy a nevolnost v oblasti žaludku.
DetailQuick View
Zobrazeno 13–16 z 16 výsledků