Pro nejzdravější jídelníček jsou nejlepší ty ingredience, které vyrostly nedaleko. Ve zdravé půdě. Bez chemie. 

Abychom tuto autentickou potřebu naplnili, doporučujeme se inspirovat recepty “přímo od zdroje”Rodinná farma ve Svobodných Horách nejenže pěstuje vlastní bio-zeleninu, ale též doporučuje její chutnou úpravu, která dozajista naplní vaše chuťové pohárky.

Na stránkách https://svobodnehory.cz/recepty/ najdete přehledný seznam všech recepisů. Zároveň můžete zvolit i konkrétní druh zeleniny (kterou máte třebas zrovna na zahrádce nebo ve špajzu) a najít si, do kterých jídel ji zvolit a na jaké všechny způsoby by bylo možné ji upravit.

Příklad receptu:

Celerová polévka

Suroviny:

  • 3 cibule
  • 2 menší celery
  • 2 menší brambory
  • 3 mrkve
  • 1 pórek
  • 300 ml smetany na vaření
  • 2 cm zázvoru
  • 1 lžíce medu
  • ½ lžičky skořice
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1,5 litru vody
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej

Postup přípravy:

  1. Nakrájejte cibuli na větší kusy a nechte 5 minut restovat na středním plameni na lžíci oleje.
  2. Mezitím si připravte celer. Nať odkrojte (a schovejte na později), okrájejte tvrdou slupku a nasekejte na malé kousky. Brambory a mrkev oloupejte dle potřeby a nasekejte na podobně velké kousky jako celer.
  3. Nakrájenou zeleninu přidejte k cibuli do hrnce a nechte restovat dalších 5 minut. Poté přidejte skořici a med, dobře promíchejte a navrch položte snítku rozmarýnu. Osolte a opepřete dle chuti. Nechte restovat dalších 10 minut a dle potřeby podlijte troškou vody, tak aby se směs nepřipalovala, ale zárověn nedusila.
  4. Poté zalijte 1,5 litrem vroucí vody, vložte oloupaný celý kus zázvoru a přiklopte pokličkou. Osolte a opepřete dle chuti a nechte vařit 20 minut.
  5. Mezitím si nakrájejte omytý pórek a 3 stonky natě z celeru a nasekejte na menší kousky. Přidejte do hrnce, vyjměte kus zázvoru a snítku rozmarýnu a nechte vařit dalších 10 minut.
  6. Rozmixujte na pyré a vmíchejte smetanu.