Zobrazeno 13–21 z 21 výsledků
-
Hrášek
Hrášek
Charakteristika dle TCM - silně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHICharakteristika dle TCM - středně:
Ochlazuje horko RE a vylučuje vlhko SHI
Odvádí vlhko SHI
Odvádí vlhko SHI močením
Posiluje nedostatečný jin YIN XUCharakteristika dle TCM - slabě:
Chuť:
SladkáVhodný při škytavce, zvracení, říhání, zácpě.
Quick View -
Miso
Miso
Charakteristika dle TCM - silně:
Odvádí vlhko SHI
Vylučuje horké toxiny RE DUCharakteristika dle TCM - středně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Vylučuje hlen TANCharakteristika dle TCM - slabě:
Posiluje nedostatečný jin YIN XUChuť:
Kyselá, SlanáVhodné pro lepší trávení, pomáhá zvyšovat imunitu a udržet hormonální rovnováhu u mužů a žen.
Upozornění:
Při vyšší konzumaci oslabuje (kvůli vysokému obsahu soli) srdce XIN a nervový systém. Jedná se o tmavou sójovou pastu s dlouhým zráním a vysokým obsahem soli a sóji.
DetailQuick View -
Mléko sójové
Mléko sójové
Charakteristika dle TCM - silně:
Odvádí vlhko SHI
Posiluje nedostatečný jin YIN XU
Vylučuje hlen TANCharakteristika dle TCM - středně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Vylučuje horký hlen TAN RECharakteristika dle TCM - slabě:
Rozprouďuje blokádu krve YU XUE
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHI
Vylučuje horké toxiny RE DUChuť:
SladkáVhodné při obdobné výživné hodnotě jako u sójových bobů, ale snadnější poživatelnost; rovněž se po(u)žívá při příznacích Sucha, Horka a nedostatku jinu; nadměrné použití oslabuje jang Sleziny a může generovat Vlhko.
Quick View -
Sója
Sója
Charakteristika dle TCM - silně:
Odvádí vlhko SHI
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Posiluje nedostatečný jin YIN XUCharakteristika dle TCM - středně:
Vylučuje hlen TANCharakteristika dle TCM - slabě:
Rozprouďuje blokádu krve YU XUE
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHI
Upravuje stolici
Vylučuje horké toxiny RE DUChuť:
SladkáVhodná při nedostatku energie čchi a krve, vyzáblosti, podvýživě, otocích. Podstatné: sojové boby samy o sobě jsou poměrně obtížně stravitelné – proto se většinou používají jejich lépe poživatelné formy, ať už fermentované či jinak upravené (tofu, miso, sójová omáčka, tempeh); mladé sójové boby <v lusku> jsou dobré k snědku a v pařené podobě jsou populární zejména v Japonsku a Číně coby malé občerstvení v baru.
Upozornění:
Neužívat při alergii na sóju. Nadměrná konzumace může způsobit stagnaci energie čchi QI ZHI, tvorbu hlenu TAN, kašel a zežloutlou kůži.
DetailQuick View -
Sója černá
Sója černá
Charakteristika dle TCM - silně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi ledvin SHEN QI XU
Posiluje nedostatečnou energii čchi sleziny PI QI XUCharakteristika dle TCM - středně:
Charakteristika dle TCM - slabě:
Chuť:
SladkáVhodná při abdominální distenzi (nadměrné rozšíření /v/ břišní oblasti), při otocích, žloutence, cukrovce, syndromu bolestivé obstrukce z Větru-Vlhka, při poporodních křečích, vředech (furunkly, nežity).
Quick View -
Sója zelená a žlutá
Sója zelená a žlutá
Charakteristika dle TCM - silně:
Ochlazuje horko RECharakteristika dle TCM - středně:
Charakteristika dle TCM - slabě:
Chuť:
SladkáVhodná při nedostatku energie čchi a krve, vyzáblosti, podvýživě, otocích. Podstatné: sojové boby samy o sobě jsou poměrně obtížně stravitelné – proto se většinou používají jejich lépe poživatelné formy, ať už fermentované či jinak upravené (tofu, miso, sójová omáčka, tempeh).
Upozornění:
Nadměrná konzumace vede ke stagnaci čchi v dolním ohništi XIA JIAO QI ZHI, vlhku SHI a hlenu TAN
DetailQuick View -
Sójová omáčka Tamari
Sójová omáčka Tamari
Charakteristika dle TCM - silně:
Vylučuje horké toxiny RE DUCharakteristika dle TCM - středně:
Ochlazuje horko RE XU z nedostatečnosti jin YIN XU
Odvádí vlhko SHI
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečnou krev XUE XUCharakteristika dle TCM - slabě:
Posiluje nedostatečný jin YIN XU
Vylučuje hlen TANChuť:
SlanáVhodná při nechutenství, nevolnosti, neklidu, nervozitě, příznacích otravy žaludku v důsledku zkažených potravin jako jsou maso a ryby.
Upozornění:
Sójová omáčka tamari se vytváří během několika měsíčního procesu. Tím se liší od klasické sójové omáčky, která se tvoří chemicky při rychlém procesu.
DetailQuick View -
Sójové klíčky
Sójové klíčky
Charakteristika dle TCM - silně:
Vylučují vlhko a horko SHI/RECharakteristika dle TCM - středně:
Charakteristika dle TCM - slabě:
Chuť:
SladkáVhodné při revmatismu, artróze, diabetes a alergiích. Posilují nervový systém a krevní oběh.
Quick View -
Tofu
Tofu
Charakteristika dle TCM - silně:
Ochlazuje horko RE XU z nedostatečnosti jin YIN XU
Posiluje nedostatečný jin YIN XU
Vylučuje vlhko a horko SHI/RECharakteristika dle TCM - středně:
Ochlazuje horko v krvi RE XUE
Odvádí vlhko SHI
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Vylučuje hlen TAN
Vylučuje horké toxiny RE DUCharakteristika dle TCM - slabě:
Rozprouďuje blokádu krve YU XUE
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHI
Vylučuje napadení zevním větrem FENG XIE QIChuť:
SladkáVhodné při chronické a opakující se úplavici, cukrovce, poškození související s nadměrnou konzumací alkoholu, Horku Žaludku a Jater, nedostatku energie čchi; nedostatku jinu Žaludku a Ledvin, při žízni a suchu v ústech, nepostižitelném pocitu diskomfortu (nepohodlí) v oblasti hrudníku.
Upozornění:
Neužívat při alergii na sóju. Pacienti s nedostatkem čchi QI XU nebo nedostatkem jangu YANG XU musí tofu konzumovat se zahřívacími bylinami a dobře uvařit. Tofu by se mělo jíst pravidelně a nejvýše 2x týdně. Nadměrná konzumace může poškodit čchi ledvin SHEN QI XU.
DetailQuick View
Zobrazeno 13–21 z 21 výsledků