Všechny druhy zeleniny obecně posilují nedostatečnou energii čchi QI XU a nedostatečný jin YIN XU.
Všechny druhy zeleniny obecně posilují nedostatečnou energii čchi QI XU a nedostatečný jin YIN XU.
Zobrazeno 1–12 z 49 výsledků
-
Artyčoky
Artyčoky
Charakteristika dle TCM - silně:
Odvádí vlhko SHI
Odvádí vlhko SHI močením
Posiluje nedostatečný jin YIN XU
Vylučuje horké toxiny RE DU
Vylučuje napadení zevním větrem FENG XIE QI
Vylučuje vlhko a horko SHI/RECharakteristika dle TCM - středně:
Charakteristika dle TCM - slabě:
Odstraňuje stagnaci potravy JI SHI
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHIChuť:
Hořká, SladkáVhodné při Vlhku, chronickém Vlhku-Horku v Játrech, stísnění energie čchi Jater, kocovině, nesnášenlivosti tuků a olejů.
Quick View -
Batáty
Batáty
Charakteristika dle TCM - silně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečný jin YIN XUCharakteristika dle TCM - středně:
Odvádí vlhko SHI
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Vylučuje horký hlen TAN RECharakteristika dle TCM - slabě:
Upravuje stoliciChuť:
SladkáVhodné při slabé Slezině a Žaludku, nedostatku energie čchi, nedostatečné laktaci (tvorba mateřského mléka), slabosti zraku, zácpě, horečce a žízni (syrové).
Upozornění:
Neužívat při stagnaci potravy JI SHI. Nadměrná konzumace může způsobit pocit plnosti v břiše.
DetailQuick View -
Brambory
Brambory
Charakteristika dle TCM - silně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XUCharakteristika dle TCM - středně:
Vylučuje horký hlen TAN RE
Vylučuje vlhko a horko SHI/RECharakteristika dle TCM - slabě:
Vylučuje napadení zevním větrem FENG XIE QIChuť:
SladkáVhodné při slabé Slezině a Žaludku, nedostatku energie čchi, poruchách trávení; při bolestech nadbřišku a břicha, žaludečních vředech (čerstvý džus).
Upozornění:
Neužívat při vlhku SHI a hlenu TAN. Syrové a nezralé brambory jsou toxické kvůli alkaloidu solaninu. Totéž platí i u předem loupaných brambor, které jsou zpracovány až později (často užívaných ve veřejných stravovnách…).
DetailQuick View -
Brokolice
Brokolice
Charakteristika dle TCM - silně:
Posiluje nedostatečnou krev XUE XUCharakteristika dle TCM - středně:
Odvádí vlhko SHI
Odvádí vlhko SHI močením
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHI
Vylučuje vlhko a horko SHI/RECharakteristika dle TCM - slabě:
Chuť:
Hořká, SladkáVhodná při bolestech břicha, žaludečních vředech, zánětech očí, slabostech zraku, žízni a horečce během letního Horka.
Quick View -
Brusinky
Brusinky
Charakteristika dle TCM - silně:
Odstraňuje stagnaci potravy JI SHI
Odstraňuje vlhko a horko ze spodního ohniště SHI/RECharakteristika dle TCM - středně:
Charakteristika dle TCM - slabě:
Chuť:
Kyselá, SladkáVhodné při infekci močových cest, chrání zuby před tvorbou plaku, při těžké menstruaci, průjmu, žaludečních nevolností, bolesti v hrdle, může chránit před záněty a srdečními chorobami.
Quick View -
Čekanka bílá
Čekanka bílá
Charakteristika dle TCM - silně:
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHICharakteristika dle TCM - středně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečnou krev XUE XUCharakteristika dle TCM - slabě:
Vylučuje vlhko a horko SHI/REChuť:
HořkáVhodná při zácpě, na promazání střev, stimuluje produkci žluči, zvyšuje chuť k jídlu a podporuji trávení. Vhodná při nadýmání a nafouknutí. Je to přírodní diuretikum.
Quick View -
Čekanka červená
Čekanka červená
Charakteristika dle TCM - silně:
Odvádí vlhko a horko SHI/RE
Vylučuje hlen TANCharakteristika dle TCM - středně:
Posiluje nedostatečnou krev XUE XUCharakteristika dle TCM - slabě:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XUChuť:
HořkáVhodná při zácpě, na promazání střev, stimuluje produkci žluči, zvyšuje chuť k jídlu a podporuji trávení. Vhodná při nadýmání a nafouknutí. Je to přírodní diuretikum.
Quick View -
Celer
Celer
Charakteristika dle TCM - silně:
Ochlazuje horko jater GAN/DAN SHI/RE
Vylučuje chladný hlen TAN HANCharakteristika dle TCM - středně:
Ochlazuje horko žaludku WEI RE
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XUCharakteristika dle TCM - slabě:
Posiluje nedostatečnou krev XUE XUChuť:
Hořká, SlanáVhodný při projevech Horka a Nadbytku jangu, které mají dopady na Játra a Žaludek a způsobují vysoký krevní tlak; zarudlých, bolavých očí; při onemocnění dásní, bolestech hlavy, zvracení, horečce u dětí, bolestivém a zakaleném močení, krvi v moči, vřídkách v ústech, kocovině.
Po(u)žívat v syrovém stavu, odšťavněný nebo nakrájet na hranolky a lehce uvařit.
Quick View -
Celer řapíkatý
Celer řapíkatý
Charakteristika dle TCM - silně:
Ochlazuje horko v krvi RE XUE
Rozpouští horký hlen TAN RE
Vylučuje vlhko a horko SHI/RECharakteristika dle TCM - středně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHI
Vylučuje vnitřní vítr NEI FENGCharakteristika dle TCM - slabě:
Odvádí vlhko SHI močením
Vylučuje napadení zevním horkým větrem FENG REChuť:
Ostrá, SladkáVhodný při projevech Horka a Nadbytku jangu, které mají dopady na Játra a Žaludek a způsobují vysoký krevní tlak; zarudlých, bolavých očí; při onemocnění dásní, bolestech hlavy, zvracení, horečce u dětí, bolestivém a zakaleném močení, krvi v moči, vřídkách v ústech, kocovině.
Upozornění:
Neužívat při chladu ve středním ohništi ZHONG JIA HAN, při těhotenství může vyvolat předčasné děložní kontrakce.
DetailQuick View -
Černý kořen
Černý kořen
Charakteristika dle TCM - silně:
Posiluje nedostatečnou krev XUE XUCharakteristika dle TCM - středně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XUCharakteristika dle TCM - slabě:
Vylučuje horký hlen TAN REChuť:
Hořká, SladkáVhodný při cukrovce, revmatismu, střevních potížích, potíži s močovými cestami, při ekzému, dně, osteoporóze, zlomeninách.
Upozornění:
Neužívat při oslabeném středním ohništi ZHONG JIA XU. Černý kořen může způsobit nadýmání – proto je lepší vařit ho spolu s řasou kombu pro lepší stravitelnost.
DetailQuick View -
Česnek
Česnek
Charakteristika dle TCM - silně:
Vylučuje chladný hlen TAN HANCharakteristika dle TCM - středně:
Zahřívá žaludek WEI HAN XUCharakteristika dle TCM - slabě:
Chuť:
OstráVhodný při střevních červech, amébické a bakteriální úplavici, při napadení zevním Větrem, bolestech v krku (syrový); při černém kašli, tuberkulóze (v kaši); při zažívacích potížích (nakládaný).
Quick View -
Chilli paprička
Chilli paprička
Charakteristika dle TCM - silně:
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHI
Vylučuje napadení zevním vlhkým chladem FENG HAN XIE QICharakteristika dle TCM - středně:
Zastavuje krvácení a rozprouďuje blokádu krve YU XUECharakteristika dle TCM - slabě:
Posiluje nedostatečný jang YANG XU
Zahřívá vnitřní chlad NEI HANChuť:
Hořká, Ostrá, SladkáVhodná při nedostatku jangu Sleziny a Žaludku, bolesti břicha, vodnatém průjmu, Chladu-Vlhku nebo při přílišném zahlenění v Plicích a zažívacím systému; při syndromu bolestivé obstrukce z Chladu-Vlhka, napadení zevním Větrem.
Quick View
Zobrazeno 1–12 z 49 výsledků