Jak si jídlo (v)hodně ohřát?
Pokud zrovna zásadně neupřednostňujeme syrovou (tzv. raw) stravu, zpravidla si jídlo nějak termicky upravujeme. Ať už to je vařením, smažením, ...
Přečíst si víceExistují čtyři hlavní oblasti, které TCM řadí mezi své základní pilíře.
Dodržujte je a stanou se Vaším novým životním stylem i posláním.
Zobrazeno 49–60 z 60 výsledků
Vhodná při slabosti Sleziny a Žaludku, celkové slabosti, snížené chuti k jídlu, nevolnosti a zvracení, poškození jinu po horečce, žízni a suchu v ústech.
Vhodná pro zvýšení tlaku (při hypotenzi), při plynatosti, nadýmání, průjmech, zánětech žaludku a tenkého střeva, při impotenci, frigiditě.
Neužívat v těhotenství, při kojení, střevních problémech, akutních zánětech střeva a slepého střeva.
DetailVhodné při slabém trávení, Vlhku ve Slezině, zažívacích potížích, průjmu, stagnaci (městnání) v Plicích, vykašlávání Hlenu (“produktivní kašel”), ucpání nosních dutin, chronické nehojící se boláky nebo rány.
Vhodná při nedostatku chuti k jídlu, při příznacích nachlazení, při citlivosti na chlad, nevolnosti, bolestech břicha, při revmatických bolestech způsobené chladem, studené končetiny, chlad v dolní části těla, impotenci.
Vhodný při prázdnotě žaludku a sleziny, při celkové únavě, nedostatku chuti, při bolestech v krku, chrapotu, dušnosti.
Vhodný při nedostatku síly, vyhublosti, únavě, averzi k chladu, neustálé zimnici, slabosti a bolesti v dolní části zad, kolen a nohou, slabé libido, impotenci, časté noční močení.
Vhodný při špatném trávení, zácpě.
Vhodné při bolestech kloubů, artritidě, dně, syndromu bolestivé obstrukce z Chladu, nedostatku krve.
Neužívat při syndromech horka RE. Pití vody s třešněmi může způsobit silné koliky.
DetailVšeobecně je víno sladké, kyselé a zahřívající – červené zahřívá více než bílé. V malém množství je pití vína velmi prospěšné, zlepšuje trávení a posiluje oběh energie čchi a krve. Škodlivé účinky, tvorba Vlhka-Horka a poškození jinu, jsou odvislé od vypitého objemu. V zásadě platí, že 1 až 2 malé sklenice denně jsou prospěšné – toto ovšem záleží i na velikosti a konstituci konkrétního člověka. Terapeuticky víno pomáhá při syndromu bolestivé obstrukce a špatné cirkulaci krve (zejména červené víno).
Neužívat při horku v krvi XUE RE, horku v játrech GAN RE a při vlhku a horku SHI/RE. Alkoholické nápoje jsou nevhodné u zánětů, u nemocí zažívacího traktu a u rakoviny. Bílé víno je chladné a na chuť kyselé a sladké. Ve srovnání s červeným vínem mu chybí vlastnosti posilující krev XUE XU, stejně tak rozprouďující účinky na krev YU XUE a cévní systém.
DetailJe velmi zahřívající, vyživuje jin, čchi a krev.
Neužívat při stoupajícím jangu YANG SHI z nedostatečnosti jin YIN XU, při horku RE, při horku v krvi RE XUE. Nejíst během teplých ročních období.
DetailVhodný při nevolnosti, slabém trávení, snížené chuti k jídlu, nedostatku energie čchi a jangu Sleziny, stagnaci (městnání) v Plicích, kašli s hlenem, akumulaci Hlenu a Vlhka, při napadení zevním Větrem.
Vhodná při nedostatku síly, vyhublosti, únavě, averzi k chladu, neustálé zimnici, slabosti a bolesti v dolní části zad, kolen a nohou, slabé libido, impotenci, časté noční močení.
Neužívat při stoupajícím jangu YANG SHI z nedostatečnosti jin YIN XU, při horkosti RE. Nejíst během teplých ročních období.
DetailZobrazeno 49–60 z 60 výsledků
TCM Herbs se zabývá tradiční čínskou medicínou a jejími bylinnými produkty, tj. dovozem, vývozem, maloobchodním
a velkoobchodním prodejem, distribucí a zásilkovou službou, publikační činností, školením, propagací v médiích
a poradenskou činností v oblasti tradiční čínské medicíny.
Pokud zrovna zásadně neupřednostňujeme syrovou (tzv. raw) stravu, zpravidla si jídlo nějak termicky upravujeme. Ať už to je vařením, smažením, ...
Přečíst si víceBěžně dnes vidíme, jak si mladší generace dává k „vydatnému obědu” chipsy s čokoládovou tyčinku a to vše zapijí jedním či dvěma energetickými ...
Přečíst si více