Zobrazeno 9 výsledků
-
Alkohol tvrdý (v malém množství)
Alkohol tvrdý (v malém množství)
Charakteristika dle TCM - silně:
Vylučuje napadení zevním chladným větrem FENG HAN XIE QI (v podobě grogu)
Zahřívá vnitřní chlad NEI HAN
Zvyšuje horko RE a vlhko SHICharakteristika dle TCM - středně:
Odstraňuje stagnaci potravy JI SHI
Oslabuje jang ledvin SHEN YANG
Rozprouďuje vodu z plic FEI SHUICharakteristika dle TCM - slabě:
Posiluje nedostatečnou energii čchi srdce XIN QI XUChuť:
Hořká, Ostrá, SladkáMají podobný účinek jako víno, ale jsou více koncentrované. V malém množství jsou lihoviny prospěšné pro klouby a zlepšují krevní oběh. Často se používají také coby prostředek („médium“) pro byliny vylučující Vítr-Vlhko.
Quick View -
Černý čaj
Černý čaj
Charakteristika dle TCM - silně:
Odvádí vlhko SHI
Vylučuje horký hlen TAN RECharakteristika dle TCM - středně:
Odvádí vlhko SHI močením
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XUCharakteristika dle TCM - slabě:
Vylučuje vlhko a horko SHI/REChuť:
HořkáVhodný při bolestech hlavy z Větru-Horka a poruchy vidění, onemocnění z letního Horka, žízeň, neschopnost strávit tučná a těžká jídla, bolestivé a / nebo nedostatečné močení, úplavice, průjem; vřídky v ústech, herpes (topický opar).
Upozornění:
Neužívat při suchu ZAO, nedostatku krve XUE XU a při nespavosti. Krátce louhovaný čaj (1-2 minuty) podporuje centrální nervový systém a myšlení. Při delším louhování (4-8 minut) dominují třísloviny.
DetailQuick View -
Káva černá
Káva černá
Charakteristika dle TCM - silně:
Dlouhodobě oslabuje jang ledvin SHEN YANG
Podporuje stagnaci energie čchi jater GAN QI ZHI
Zvyšuje horko v žaludku WEI RECharakteristika dle TCM - středně:
Krátkodobě posiluje energii čchi srdce XIN QI
Zraňuje dráhy početí CHONG MAI (u žen)Charakteristika dle TCM - slabě:
Rozprouďuje vodu z plic FEI SHUI a podporuje zažíváníChuť:
Hořká, KyseláVhodná v malém množství (1 až 2 šálky denně) stimuluje káva jang, aktivuje mozek a napomáhá trávení. Je prospěšná při stagnaci (městnání) v Plicích, pro energii čchi a akumulaci Vlhka. Léčí vykašlávání Hlenu (“produktivní kašel”) a astma. Balancuje příliš tučná a těžká jídla.
Upozornění:
Neužívat při nedostatku jin YIN XU, nedostatku krve XUE XU, nedostatku jang YANG XU, při trávicích potížích, při angině pectoris, při vysokém krevním tlaku a při nespavosti.
DetailQuick View -
Káva obilná (carro kafe)
Káva obilná (carro kafe)
Charakteristika dle TCM - silně:
Odvádí vlhko SHI močením
Vylučuje horký hlen TAN RECharakteristika dle TCM - středně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XUCharakteristika dle TCM - slabě:
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHIChuť:
Hořká, SladkáBezkofeinová náhražka běžné kávy, která se připravuje suchým opražením některých druhů obilovin, někdy i se zeleninou či ovocem (čekanka, fíky, datle,..), je vhodná i pro těhotné ženy a děti.
Upozornění:
Obilná káva může zatížit trávicí trakt kvůli taninům, proto není vhodná pro děti do 7 let.
DetailQuick View -
Mléko kokosové
Mléko kokosové
Charakteristika dle TCM - silně:
Napadení zevním letním větrem FENG RE
Ochlazuje horko RE XU z nedostatečnosti jin YIN XU
Posiluje nedostatečný jin YIN XUCharakteristika dle TCM - středně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečnou krev XUE XUCharakteristika dle TCM - slabě:
Chuť:
SladkáVhodné při slabosti, vyzáblosti, podvýživě, suché kůži a při suchých vlasech.
Mléku podobná tekutina získaná z kokosových ořechů, lze používat k přípravě hlavních jídel i dezertů, u nás nejčastěji k dostání v plechovkách.
Upozornění:
Neužívat při nedostatku čchi QI XU a při nedostatečném středním ohništi ZHONG JIA XU.
DetailQuick View -
Pivo (v malém množství)
Pivo (v malém množství)
Charakteristika dle TCM - silně:
Ochlazuje horko v krvi RE XUE
Vylučuje vlhko a horko SHI/RECharakteristika dle TCM - středně:
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Posiluje nedostatečný jin YIN XU
Uklidňuje ducha SHENCharakteristika dle TCM - slabě:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHIChuť:
Hořká, SladkáV malé míře hořkost piva omezuje (respektive kontroluje) proces vytváření Vlhka. Při velkých objemech vypitého moku se horko alkoholu spojuje s vlhkostí a vytvářejí patologický stav Vlhka-Horka. Tmavší piva (stout, Guiness apod.) jsou vhodnější terapeuticky a vyživují krev.
Upozornění:
Neužívat při nedostatku jang ve slezině PI YANG XU, při chladu středního ohniště ZHONG JIA HAN – v tom případě užívat kořeněné pivo. Kvůli obsahu alkoholu konzumovat pivo jen přiměřeně (výjimka: akutně při zánětu močového měchýře).
DetailQuick View -
Víno
Víno
Charakteristika dle TCM - silně:
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Posiluje nedostatečný jin YIN XUCharakteristika dle TCM - středně:
Rozprouďuje blokádu krve YU XUECharakteristika dle TCM - slabě:
Odvádí vlhko SHI
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHIChuť:
Hořká, Ostrá, SladkáVšeobecně je víno sladké, kyselé a zahřívající – červené zahřívá více než bílé. V malém množství je pití vína velmi prospěšné, zlepšuje trávení a posiluje oběh energie čchi a krve. Škodlivé účinky, tvorba Vlhka-Horka a poškození jinu, jsou odvislé od vypitého objemu. V zásadě platí, že 1 až 2 malé sklenice denně jsou prospěšné – toto ovšem záleží i na velikosti a konstituci konkrétního člověka. Terapeuticky víno pomáhá při syndromu bolestivé obstrukce a špatné cirkulaci krve (zejména červené víno).
Upozornění:
Neužívat při horku v krvi XUE RE, horku v játrech GAN RE a při vlhku a horku SHI/RE. Alkoholické nápoje jsou nevhodné u zánětů, u nemocí zažívacího traktu a u rakoviny. Bílé víno je chladné a na chuť kyselé a sladké. Ve srovnání s červeným vínem mu chybí vlastnosti posilující krev XUE XU, stejně tak rozprouďující účinky na krev YU XUE a cévní systém.
DetailQuick View -
Voda
Voda
Charakteristika dle TCM - silně:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečný jin YIN XUCharakteristika dle TCM - středně:
Ochlazuje horko RE XU z nedostatečnosti jin YIN XU
Vylučuje horké toxiny RE DUCharakteristika dle TCM - slabě:
Chuť:
NeutrálníDůležitá pro správné fungování těla. Pomáhá např. při zácpě, hubnutí, ledvinových kamenech, bolestech hlavy.
Upozornění:
Při nedostatku čchi QI XU a při nedostatku jangu v ledvinách SHEN YANG XU by se měla pít převařená voda.
DetailQuick View -
Zelený čaj
Zelený čaj
Charakteristika dle TCM - silně:
Odvádí vlhko SHI močením
Vylučuje horké toxiny RE DU
Vylučuje horký hlen TAN RE
Vylučuje vlhko a horko SHI/RECharakteristika dle TCM - středně:
Odvádí vlhko SHICharakteristika dle TCM - slabě:
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Vylučuje napadení zevním větrem FENG XIE QIChuť:
HořkáVhodný při bolestech hlavy z Větru-Horka a poruchy vidění, onemocnění z letního Horka, žízeň, neschopnost strávit tučná a těžká jídla, bolestivé a / nebo nedostatečné močení, úplavice, průjem; vřídky v ústech, herpes (topický opar).
Upozornění:
Neužívat při poruchách spánku, suchu ZAO, nedostatku krve XUE XU, nedostatku jang YANG XU. Krátce louhovaný čaj (1-2 minuty) podporuje centrální nervový systém a myšlení. Při delším louhování (4-8 minut) dominují do popředí třísloviny.
DetailQuick View
Zobrazeno 9 výsledků